Most éppen itt vagy:
»
»
»
Munka mellett szoptatni – dolgozó kismama

Munka mellett szoptatni – dolgozó kismama

A munka melletti szoptatás nem csak a szervezés miatt nehézkes, sokkal inkább befolyásolja a tejelválasztás intenzitását, ha a kismama túlságosan kimerült. Mindettől függetlenül nem lehetetlen vállalkozás.

Mikor térjen vissza a kismama dolgozni?

  • Az a kismama, aki szeretne minél hamarabb visszatérni a munkába, ezt leghamarabb a baba 4-5 hetes korában kezdje, hiszen ennyi időre szükség van a tejelválasztás normális beállásához, így ha ennél korábban lesz a baba cumisüvegből táplálva, az elégtelen tejmennyiséghez vezethet.
  • A túl késői átszoktatás sem ideális, ezért ha egy hónapnál több időt kíván otthon tölteni az a kismama, aki hamar szeretne munkába állni, az ötödik hét környékén érdemes a babát hozzászoktatni a cumisüveghez, hogy később ez ne okozzon problémát.

Tippek a munka melletti szoptatáshoz

A munka melletti szoptatás csak úgy oldható meg, ha a munkahelyen a kismama felettese közreműködő hozzáállást tanúsít, ugyanis rendszeres szünetekre lesz szüksége a kismamának a fejéshez, ami nem minden alkalommal ugyanannyi időt vesz igénybe.

  • A fejés technikáját jó előre be kell gyakorolni a kismamának, nehogy az igazán éles helyzetekben okozzon problémát, amikor már munkába állt.
  • A kismamának gondoskodni kell arról, hogy legyen egy olyan zárható helyiség a munkahelyén, ahol nyugodtan tud fejni és tisztálkodni, valamint legyen lehetősége a lefejt tejet szakszerűen tárolni. A későbbiekben tápszerhez adagolva is adhatjuk a kicsinek.

Ezek a feltételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy munka mellett képes legyen a kismama anyatejes táplálásban részesíteni a babát.

A babát lelkileg is fel kell készíteni a hosszú időn át tartó távol maradásra

Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, ahogy nagyobb gyerekeknél a bölcsődében vagy az óvodában szokás. Az első munkanap előtt egy héttel kezdjük el fokozatosan a távol maradást a babától, így könnyebben hozzá fog szokni ahhoz, hogy édesanyja nincs mindig mellette. A normál egész napos munkaidőbe való visszatérés nem igazán javasolt: ha egész napra felügyeletre hagyjuk a babát, az lelkileg igen erősen megviselheti mindkét felet, de ha elkerülhetetlen, akkor érdemes úgy intézni, hogy legalább egyszer, ebédidőben, a kismama haza tudjon menni megszoptatni a babát.

Szoptatás és a kismama időbeosztása

  • Mindig érdemes úgy szervezni a napot, hogy a lehető legtöbb alkalom adódjon a szoptatásra. Érdemes úgy beállítani a napi étkezését a babának, hogy munkából hazaérve ne legyen teljesen jól lakva, hogy a kismama azonnal meg tudja őt szoptatni. Ez pszichésen is nagyon sokat számít a kismama és a baba kapcsolatában, valamint a tejtermelődésnek is hasznára válik.
  • A kismama szabadnapjain nyugodtan félre lehet tenni a cumisüveget, nem kell attól félni, hogy két nap múlva a baba elutasító lesz az üveggel kapcsolatban. Ki kell használni a lehetőséget, amikor egész nap lehet szoptatni a babát, ez jó szinten tartja a tejtermelődést.
  • A baba egy-két hét alatt hozzászokik a szabadnapokhoz, feltéve, ha a kismama munkájából adódóan ez rendszeres, és meghatározott napokon van. Érdemes erre törekedni, így a baba egy idő után tudni fogja, hogy mely napokat várja, mikor lesz együtt édesanyjával. Az időbeosztás rendszerességéhez a baba sokkal gyorsabban hozzászokik, mint azt bárki gondolná, ezért ha a szabadnapok rendszeresek, úgy az biztonságérzetet nyújt a baba számára.

A munka mellett való szoptatás csak akkor lehetséges, ha a kismama elegendő segítséget kap

Itt nem feltétlenül csak a gyermeket gondozó segítségről van szó, hanem minden olyan energiát igénylő tevékenységről, melyet mások is képesek megcsinálni, például a házimunka nagy része. A család többi tagjának – férj, nagyobb gyerekek, szülők – ebben segítséget kell nyújtani a kismamának, különben nagyon nehéz dolga lesz, hiszen senki energiája nem végtelen.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Csodák Palotája
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés