Most éppen itt vagy:
»
»
»
Névválasztás: Mi legyen a baba neve?

Névválasztás: Mi legyen a baba neve?

A baba nevének kiválasztása gyakran komoly fejtörést okoz a szülőknek. Sok szempontot kell figyelembe venni, a választék pedig hatalmas. Valaki a hagyományos nevekhez ragaszkodik, de egyre gyakoribb, hogy a szülők egészen egyedi, egzotikus nevet választanak kisbabájuknak.

Névválasztás a statisztika tükrében

A magyar lakosság keresztneveinek gyakorisága alapján minden huszadik magyarnak van ritka neve – derült ki a TÁRKI frissen elkészült vizsgálatából.

A több, mint 2000 háztartásban élő, közel 5000 lakos körében végzett Háztartási Monitor 2012 nevű kutatás során a kérdezőbiztosok 400 különböző keresztnevet jegyeztek fel. Ritka névnek azokat tekintették, amelyek legfeljebb kétszer fordultak elő, ez alapján a megkérdezettek 5%-a rendelkezik szokatlan keresztnévvel.

A kutatásból még kiderült, hogy a társadalmi státusz két végpontján, a szegényebb családokban élőkre és a magasabb jövedelműek csoportjára inkább jellemző a ritka keresztnév adása.

Keresztnevek régen és ma

Életkor tekintetében a ritka nevek aránya a fiatalok körében sokkal magasabb: a 30 év alatti korosztályban 10%, az iskolásoknál 15%, míg a középkorúak és az idősek között átlagon aluli (2-2%) az arányuk.

A leggyakrabban előforduló férfi és női keresztnevek:

– 10 év alattiaknál: Máté (3%), Bence, Hanna, Jázmin, Lili, Luca, Vivien, Nikolett, Dávid, Péter (2%)

– 80 éves kor felett: Mária (11%), Erzsébet (9%), Ilona (5%), János (4%), Ferenc, Anna, Rozália, Gizella, Katalin, Margit, Irén, Jolán (3%)

Kreatív névadás

Az új nevek kitalálásában a szülői kreativitás határtalan. Az MTA Nyelvtudományi Intézetéhez, akik a névbejegyzésről döntenek, évente kb. 300 kérelem érkezik. Ezeknek azonban csak egy kis hányada az, ami megfelel a kritériumoknak, és anyakönyvezhetővé válik. Az Intézet kimutatása szerint az utóbbi években a neveket főleg a hírességek, a növények, a különleges képességek, valamint az ékszerek ihlették.

Nézzünk néhány érdekes példát:

– fiúnevek: Erős, Acél, Bors, Csikó, Bajnok, Kenese, Izrael, Solymár, Brájen, Orlandó, Gandalf, Dzsasztin, Frodó, Anakin

– lánynevek: Filadelfia, Havaska, Életke, Fehérke, Harmatka, Csendike, Hófehérke, Sudárka, Üdvöske, Reményke, Zsálya, Eper, Gyopár, Gyömbér, Fahéj, Gesztenye, Dzsindzser, Sakira, Meredisz, Naómi, Dzsenna, Árven

 

Forrás: tarki.hu

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés