Most éppen itt vagy:
»
»
»
IPL szőrtelenítés nyáron? Most akkor eredményes vagy nem?

IPL szőrtelenítés nyáron? Most akkor eredményes vagy nem?

Rengeteg tévhit kering a neten, hogy lehet-e IPL villanófényes tartós szőrtelenítést végezni nyáron vagy sem? Most erre kerestük a választ!

Mi köze a bőröm/szőröm színének az IPL tartós szőrtelenítéshez?

Kezdjük az elején! Tudnunk kell, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés technológiája annál hatékonyabb, minél nagyobb a kontraszt a bőr és a szőr színe között. Az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés működési elve ugyanis az, hogy a szőr festékanyagába, az ún. melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét, emiatt a szőrszál nyugalmi állapotba kerül és késleltetődik a visszanövése. Tehát az IPL módszernél helyzeti előnyre tesznek szert a minél fehérebb bőrű és minél sötétebb szőrű egyének. Ez az alapeset.

Ám úgy tűnik, hogy lassan tényleg megérkezik a nyár és a jó idő, úgyhogy itt az ideje, hogy beszéljünk arról, hogy mi van akkor, ha nap ér minket és kapunk egy kis színt!

IPL tartós szőrtelenítés – mikor a legideálisabb?

Tény: napozás (természetes napfény vagy mesterséges szolárium) során a bőr színe sötétedik, a szőr színe pedig általában világosodik.

Ez azért okoz némi fejtörést az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés szempontjából. Hiszen:

  • a barnább, sötétebb bőrfelület miatt kevesebb energia jut le a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr.
  • a szőr világosodása miatt a szőr festékanyaga (melanin) nem lesz kellően sötét az IPL villanófényes tartós szőrtelenítéshez, kevésbé lesz kontakt a villanófény és a festékanyag között.

A fent említett 2 ok miatt ilyen esetben általában csökken az IPL alapú kezelések hatékonysága. Emiatt ősztől-tavaszig a legideálisabb IPL villanófényes tartós szőrtelenítési kúrába kezdeni, akkor többnyire nem ér minket napfény. Nyáron pedig bőrünk sötétedik/szőrünk világosodik, emiatt számolni kell azzal, hogy alacsonyabb intenzitási fokozatot szükséges használni, ami kevésbé látványos szőrelhalást eredményez, így a kezelések száma több lehet, mint egy őszi kúra esetében. De ha kicsúsztunk az őszi-téli időszakból, akkor sincs minden veszve!

Bizonyos feltételekkel nyáron is eredményes lehet az IPL tartós szőrtelenítés:

  • Hónaljak, intim zóna mehet!

Egyes testrészeket – hónalj, intim területek – még nyáron se éri sűrűn a napfény, vagyis ezeket a részeket nyugodtan kezelhetjük a melegebb hónapok alatt is, hiszen ott nem áll fenn a ’’barnulás veszélye’’, így az IPL villanófényes tartós szőrtelenítés előtt sincs akadály.

  • Barnulás esetén mindig csökkenteni kell az intenzitási fokozatot!

Ha nem bírunk ellenállni egy hétvégi balatonozásnak, vagy van szerencsénk eljutni a tengerpartra, de épp egy IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kúra közben vagyunk, akkor sem kell csüggedni! Nyugodtan mondjunk igent ezekre a kellemes nyári programokra, csak arra ügyeljünk, hogy napozás után mindig várjunk 2-3 napot a következő IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelésig. Hagyjunk időt a bőrünknek, hogy regenerálódjon, elmúljon a Nap okozta pír, stb. Természetesen leégett bőrfelületen tilos IPL villanófényes tartós szőrtelenítést alkalmazni, de reméljük, ezt mondanunk sem kell.  Ha a napozás után vártunk 2-3 napot, és már semmilyen pirosságot nem látunk a kezelni kívánt területen, akkor elkezdhetjük a kezelést, de feltétlenül kisebb intenzitási fokozaton, mint amit előzőleg kitapasztaltunk az úgymond régebbi, fehérebb bőrünkön. Fentebb már említettük, hogy barnább bőr esetén kevesebb energia jut a szőrszálakhoz, és többet nyel el a környező bőr. Emiatt nő a bőr megégésének a valószínűsége, ezért kell feltétlenül módosítani a kitapasztalt intenzitási fokozaton és nem elbliccelni ezt az elővigyázatossági kört. Tehát a szabály: ha sötétítjük a bőrünket, akkor a kezelés intenzitási szintjét csökkenteni szükséges. S miután a mesterséges szolárium ugyanolyan barnulást okoz, mint a természetes napfény, ezért szoli esetében is érvényesek a fenti szabályok.

  • Naptej használata kötelező!

IPL villanófényes tartós szőrtelenítés után 24-48 óráig mindenképpen kerülni kell a közvetlen, nagyon intenzív napfényt (szoláriumot is) és utána is ajánlott a minél magasabb SPF fényvédő faktorral rendelkező, ellenőrzött forrásból származó naptej használata. Igazából utóbbi tanácsot IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kúra nélkül is mindenkinek jó lenne megfogadnia!

  • Klóros vízzel óvatosan!

Erről igen kevés helyen tájékoztatnak minket, de azt is érdemes tudni, hogy az IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelés utáni 1-2 napon nem szerencsés klóros víznek kitenni a kezelt bőrfelületet, mert az növeli a bőrirritáció kockázatát. Strandokon és uszodákban pedig klórral fertőtlenítik a vizet. Ezen kívül érdemes a forró zuhannyal és a szaunával is résen lenni, ezeket közvetlenül IPL villanófényes tartós szőrtelenítő kezelés után hanyagoljuk, főleg, ha érzékenyebb a bőrünk.

  • Végezetül: munkamániás irodisták előnyben! :)

Az rendben van, hogy eddig azt ecseteltük, hogy a nyár = napfény + barnulás, ám azt kell, hogy mondjuk: nem mindenkinek! Vannak olyanok – pl. munkamániás irodisták –, akik tulajdonképpen egész nyáron, reggeltől-estig az irodában csücsülnek, ahol napfény még véletlenül se éri őket, és a vízparti strandolás náluk 2 szombatban ki is merül. Ha magadra ismertél, akkor nem kell aggódnod, hogy nyáron Hófehérkéből hirtelen Csokilánnyá változol, így megfelelő odafigyeléssel végezhetsz IPL villanófényes tartós szőrtelenítés kezeléseket a melegebb hónapok alatt is.

 

Otthoni IPL szőrtelenítő gépek összehasonlítása

Ints búcsút a zavaró szőrszálaknak! A DEESS IPL tartós szőrtelenítő gép évekre szóló megoldást kínál!

A Babaindex olvasói most 15% kedvezménnyel vásárolhatják meg a DEESS IPL otthoni szőrtelenítő gépet. Tovább a kuponra>>

 

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés