Most éppen itt vagy:
»
»
»
Milyen a megfelelő babaruha alkalomra?

Milyen a megfelelő babaruha alkalomra?

A kisbabák életében is eljön az a pillanat, amikor hivatalosak egy különleges eseményre: legyen ez a saját keresztelőjük, névadó ünnepségük, egy fotózás vagy egy esküvő családi, baráti körben.

Megoszlanak a vélemények az alkalmi babaruhákról

Az egyik tábor azt mondja, hogy felesleges több ezer, netalántán több tízezer forintot áldozni egy ünnepélyes babaruhára, amit a bébi csak egyszer tud felvenni, hiszen hamar kinövi. A másik tábor szerint viszont egyedi alkalom lévén érdemes kitenni magunkért, és beruházni egy mutatós dresszre, aminek mindenki a csodájára jár. Aki ezt a véleményt osztja, azzal érvel, hogy később eladhatjuk a ruhát, esetleg meg tarthatjuk emlékbe vagy a leendő kistestvérnek.

Ünnepi babaruha: kényelem mindenekfelett

Alighanem a legtöbb anyuka lelki szemei előtt csillogósabbnál-csillogósabb babaruhák jelennek meg, amikor alkalmi szettekre gondol. Ezekkel az a baj, hogy többnyire kényelmetlen viseletnek bizonyulnak: szűk – nem tud benne rendesen mozogni, szúr – irritálja a bőrét, stb. Ha ilyen nyomasztó ruhába bújtatjuk a babát, akkor alaposan el tudjuk rontani a kedvét, s ennek legtöbbször sírás a vége. Kinek kell az, hogy a bébi végigsírja a keresztelőjét vagy egy egész esküvői szertartást?

Hogy ezt elkerüljük, fogadjuk meg a következő tanácsokat:

 • Ódzkodjunk a műszálas ruháktól, inkább kényelmes, puha pamutruhát adjunk rá. Feltehetően kézről-kézre jár majd a baba rokonság, barátok körében, ezért nem esne neki jól, ha a rossz tapintású anyag kidörzsölné a bőrét nap végére.
 • Ha túl sok a fodor, a díszítőelem, a gomb vagy zseb a ruhán, akkor inkább ne adjuk a kisbabára, mert ezek csak bonyolulttá teszik az öltöztetést, sőt balesetveszélyesek is lehetnek.
 • Ha organikus babaruhát adunk a bébire, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érzékeny bőrét nem fogja irritálni, ugyanis a bioruhák előállítása során csak természetes módszereket alkalmaznak.

Milyen a megfelelő alkalmi babaruha ősszel-télen?

A keresztelőruha színe általában fehér, hiszen ez az abszolút tisztaság és ártatlanság színe; más alkalomra viszont bármilyen színű ruhát választhatunk a kicsinek.

Pár tipp alkalmi szettekre:

 • Kényelmes body különleges (mintás, feliratos) rugdalózóval és harisnyával.
 • Hosszú ujjú kising a body fölé; majd lányoknak szoknya-harisnya kombináció, fiúknak pedig nadrág.
 • Könnyen feladható kötényruha bodyval és harisnyával – egyszerre csinos és komfortos.
 • Alkalmi egyberészes kötött/horgolt boleróval – utóbbit nem is tudja olyan gyorsan kinőni.

Milyen a megfelelő alkalmi babaruha tavasszal-nyáron?

Ne tévesszen meg minket, hogy kint kánikula van, a templomban attól még hűvös lehet, ezért célszerű magunkkal vinni egy kisebb takarót.

Néhány tipp alkalmi szettekre:

 • Alulra kényelmes body, felülre valamilyen szempontból egyedi rugdalózó (például nyakkendő/gyöngysor mintával).
 • Egy tüneményes kötényruha itt is jó megoldás lehet, alá elég csak egy légáteresztő body.
 • Ha a vékony rugdalózó fölé horgolt poncsót adunk a babára hozzáillő kötött cipővel és kötött hajpánttal, a végeredmény kivételes lesz.
 • Rövid ujjú ing/blúz fodros szoknyával vagy vagány kis sorttal – ez azért jó szett, mert hétköznapokon is ráadhatjuk a babára.

Mi kerüljön a baba lábára és fejére?

Ha még nem tud járni a kisbaba, akkor nem szükséges cipőt adni rá különleges alkalom esetén sem, helyette részesítsük előnyben az ún. kocsicipőt (puha, vastag zokni-cipőféleség). Ha jó az idő, akkor elég egy csinos zokni vagy akár egy különleges lábfejdísz. Nagyobbaknak nyitott vagy zárt cipő ajánlott, időjárástól függően. A kiegészítők terén széles palettával találkozhatunk. Ha egyszerű vagy visszafogott a ruha, akkor dobjuk fel az összképet egy édes hajpánttal, csattal, sapkával vagy esetleg egy mini csokornyakkendővel.

Kató Iringó

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés