Most éppen itt vagy:
»
»
»
Milyen cipőt vegyünk a babának?

Milyen cipőt vegyünk a babának?

Óh, azok az icipici imádnivaló lábacskák! Két puszilgatás között persze szeretnénk betakarni az édes kis talpakat; csak kérdés, hogy mivel? Mikortól adjuk például cipőt a csöppség lábára?

Az újszülöttnek kell cipő?

Mielőtt a baba lábra állna, azelőtt felesleges cipőt viselnie, ez ugyanis negatív irányban befolyásolná a láb fejlődését, arról nem beszélve, hogy a legtöbb babát zavarja a kiscipő, és szépen le is rúgja magáról. Ha kimegyünk a szabadba, akkor elegendő alaposan betakarni a lábacskákat, vagy feladni rájuk egy puha, nem szoros zoknit, így nem fog megfázni.

A rokonoktól, barátoktól bizonyára kapunk majd egy-két édes kis topánt, ezeket akkor adjuk fel a babára, ha puha anyagból készültek, és akkor is csak rövid ideig maradjanak a húsos kis talpakon. Arra is ajánlott odafigyelni, hogy hagyjunk elegendő mozgásteret a csecsemő lábának: tudjon kedvére rugdosni, ez elengedhetetlen az izmok fejlődéséhez.

Tudnivalók a bébi lábakról 
A kisbabák 98%-a egészséges lábakkal jön a világra. A csecsemők lába az első évben nő a leggyorsabban.
Az újszülöttek lába nagyon érzékeny, ezért könnyen megsérülhet. A lábporcokból végül 26 csont fejlődik ki.
A láb kb. 15 éves korig folyamatosan változik, nő, fejlődik. A baba lábboltozata a járáskor történő izommunka folytán alakul ki.

A baba első lépései

Ha a későbbiekben a baba elkezd járni (10-18 hónapos kora között), akkor sem kell egyből a babacipőhöz nyúlni, mert ha ekkor cipőt adunk rá, akkor a boka körüli izmok nem tudnak megfelelő mértékben megerősödni, valamint a láb kapaszkodó funkciói is kikapcsolnak. A lábizmok erősítése nélkül viszont nem alakulhat ki egészséges lábboltozat. Emiatt először inkább mezítláb járkáljon otthon a csöppség, így fejlődhetnek a boka és a talp körüli izmok, arról nem beszélve, hogy a lábujjaival így tudja érzékelni a talajt, ez pedig segít az egyensúlyozásban. Legjobb lenne, ha egyenetlen, puha talajon (pl.: homok, fű, kavics, stb.) tanulna járni a kisbaba, de erre általában nem túl sok lehetőség nyílik, így marad a parketta vagy a padlólap. Hogy ne csússzon el a baba, adjunk rá vastag, csúszásgátlóval ellátott zoknit. Cipőre pedig csak akkor lesz szükség, ha a baba már biztosan tipeg és utcán fog gyalogolni.

Milyen legyen az első cipő, ha már tud járni a baba?

Az áruházak polcain nagy a cipőválaszték, s legalább ugyanilyen nagy a dilemma: milyen legyen az első kiscipő, ha kezd totyogni a baba? Először is fontos leszögezni, hogy amikor babánknak cipőt választunk, akkor mindig a minőséget és az egészséget tartsuk szem előtt, a kinézet és a divat csak ezután következzen.

5 tipp az első babacipő vásárláshoz

  • Vigyük magunkkal a babát, és adjuk rá mindkét cipőt (zokni legyen rajta).
  • Mindig ellenőrizzük a méretet, úgy, hogy a kisbaba álló helyzetben legyen. A cipőnek kb. egy mutatóujjnyival hosszabbnak kell lennie a lábnál.
  • Ajánlott természetes anyagú, könnyű cipőt választani.
  • Olyan cipőt vegyünk le a polcról, aminek a felsőrésze és a bélése jó minőségű bőr, a talpa pedig csúszásgátló gumiból készült.
  • A cipő talpa hajlékony, orra csapott, sarokkérge pedig erős legyen.

Pöttöm babalábak

Kardinális kérdés a cipővásárlás, mert ha nem megfelelő cipőben tanul járni a baba, akkor az árt a fejlődő csontoknak, ízületeknek, izmoknak, körmöknek, emiatt a későbbiekben kialakulhatnak láb-deformációk, izomfájdalmak, gerincbántalmak, stb.. Éppen ezért lényegbevágó a minőségi lábbeli preferálása, valamint a gyakori lábmérés nyújtotta tájékozottság. Az óvodásoknál már gyakori betegség a lúdtalp, hogy ezt elkerüljük, érdemes magas kérgű és kifelé döntött (suppinált) sarkú cipőt választani a babának (pl.: Dr. Leo vagy Supy Kft. cipellői).

Sokan mondják, hogy használt lábbelit lehetőleg ne adjunk a gyerekre, mert az valószínűleg már felvette egy másik láb formáját, ám ha nem kitaposott cipellőről van szó (mert eredeti gazdáján csak kétszer volt), akkor nyugodtan hordhatja a gyerek, ha pont az ő mérete.

Kató Iringó

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés