Most éppen itt vagy:
»
»
»
8 fontos tipp a babaúszásról

8 fontos tipp a babaúszásról

Néhány éve nagyon közkedvelté vált a babaúszás, mely a picinek is és az anyukának is remek elfoglaltság. De vajon hasznos-e?

1. Miért jó a babaúszás?

Mint tudjuk a víznek (úszásnak) számos jótékony hatása van, már ilyen pici korban is. Itt nem az úszás megtanulása az elsődleges cél, hanem inkább a baba testi-lelki fejlődése. Tudományosan kimutatták, hogy úszás után a babák nyugodtabban és mélyebben alszanak,ahogy mi felnőttek is.  Az úszás segítségével megelőzhetjük a tartáshibák kialakulását, ami ma már sajnos egyre több gyereknél okoz problémát. Az úszófoglalkozások során megerősödnek a légzőszervek, fokozódik a vérkeringés, edződik a test, jobban tud alkalmazkodni a hőmérséklet-változásokhoz, erősödik az immunrendszer. Ráadásul a szülő-gyerek kapcsolatot is elmélyíthetjük, erősíthetjük.

2. Nem veszélyes a babaúszás?

Sokan tartanak attól, hogy a vízből fertőzéseket kaphat el a baba, ma már azonban minden uszodai medencét vízforgatóval látnak el. Tehát olyan a víz, mintha a medencét minden nap leengednék és újratöltenék friss vízzel, a fertőzése veszélye ezért minimális. A gyermekmedencék hőfoka a szabvány szerint 32-34 °C, ehhez az otthoni fürdőkádban jól hozzá lehet szoktatni a babát a fokozatos fürdővízhűtéssel.

3. Mikor érdemes elkezdeni a babaúszást?

A babaúszás már 3 hónapos kortól is elkezdhető. Mivel a babák többsége imád a vízben lenni, nagyobb akadálya és veszélye nincsen. De maga a vízzel való kapcsolat és játék már sokkal hamarabb elkezdhető a fürdőkádban, a szülők segítségével.

4. Van-e előfeltétele a babaúszásnak?

Úszás előtt kérjük ki a gyermekorvosunk véleményét, hogy van-e valamilyen kizáró ok, amiért a kicsi nem vehet részt a foglalkozásokon. Ha egészségügyi szempontból nincsen akadály, akkor nyugodtan elkezdhetjük. Már csak a szükséges felszerelésekről (úszópelenka, törölköző, stb.) kell gondoskodni, de a tanfolyam előtt mindent elmondanak a szülőknek.

5. Ki lehet ott a babaúszáson?

Nemcsak az édesanya, hanem az édesapa is részt vehet a foglalkozásokon. Nincsenek konkrét kikötések, bármelyik szülő vagy esetleg nagyszülő is rész vehet az úszásokon. Nagyon sok esetben inkább apukák segítségével zajlik az úszás, így ők is aktív részvevői lehetnek a gyermek fejlődésének.

6. Hogyan kezdjük a babaúszás?

Lehetőleg ne kezdjünk el egyedül úszni a babával. Szerencsére egyre több helyen foglalkoznak babaúszással: szinte minden városban található legalább egy.

Kérjük szakemberek segítségét, és egyénileg vagy tanfolyam keretében kezdjük el az úszást. Ez azért fontos, mert egy kellemetlen tapasztalat vagy baleset képes befolyásolni a baba további életét. Az pedig nem lenne jó, ha a gyermek azért félne a víztől, mert annak idején nem voltak kellemes élményei.

7. Mi az a búvárreflex?

A búvárreflexnek köszönhetően a kicsik reflexszerűen zárják orrukat és szájukat, ha víz éri őket. Ez megakadályozza, hogy vizet nyeljen a gyermek, az egészségre káros hatások így elkerülhetőek.

Számukra a merülés egy már korábban jól megszokott közegben történő mozgást idéz fel, hiszen az anyaméhben is hasonló élményben volt részük. Mindezek ellenére azonban a babaúszás nem veszélytelen. A búvárreflex félrenyelés ellen nem nyújt védelmet, így előfordulhat, hogy a baba vizet nyel, amely azután a tüdőbe kerül. A búvárreflex általában a 4-6 hónap után nem váltható ki többé; ezt követően a tudatos légzésvisszatartást lehet tanítani.

8. Hány alkalom az ideális a babának?

Ez nagyon változó, igazából családfüggő. Ajánlott legalább heti egy alkalom, de ez lehet akár kettő vagy három is. Itt tényleg már minden a család időbeosztásán múlik.

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Qmedkaracsony4
Hirdetés
Qmedkaracsony2
Hirdetés
Qmedkaracsony
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés