Most éppen itt vagy:
»
»
»
Fül- és orrápolás

Fül- és orrápolás

Az orr tisztítására olykor szükség van, ha a baba kissé meghűlt és légútjai nem elég tiszták, szemmel láthatóan nehezére esik a levegővétel. A babák többsége ugyanis nem hajlandó a száján levegőt venni, így ha eldugult az orrocskája, főleg alvás helyett, sírni fog.

A baba orrának tisztítása

De van megoldás! Létezik elektromos és porszívóra csatlakoztatható orrszívó. Ez utóbbi kicsit drasztikusnak tűnhet, de nyugodjunk meg, teljesen biztonságos a használata és a babának nem okozunk fájdalmat vele. Bármelyik módszert választjuk, előtte használjuk fiziológiás sóoldatot,hogy fellazítsuk a baba orrában összegyűlt váladékot. Csak ezután tisztítsuk ki, és végezetül használjuk az orrcseppeket. Ezekkel azonban óvatosan kell bánni, és nem szabad túlzásba vinni. Maximum 4-5 napon át csepegtessünk, és kizárólag csecsemőknek ajánlott orrcseppeket használjunk!

Az orrszívóknak több típusa is létezik, ezek leírása az eszközök menüpont alatt található.

A baba fülének tisztítása

A fül tisztítása során tisztában kell lenni a kismamának azzal, hogy ez egy öntisztuló szerv, tehát nem igényel külső beavatkozást. A baba fürdetésekor a fül külső részét tisztítsuk meg mosdókesztyűvel, de a hallójáratokba ne nyúljunk bele se az ujjunkkal, se fültisztító tamponnal.

Amennyiben a baba fülében szemmel láthatóan felgyülemlett a fülzsír, fültisztító segédeszközzel azt csak beljebb tolnánk a hallójáratok felé, nem is beszélve a sérülés lehetőségéről, amit a fültisztító tampon okozhat, ezért inkább ne kísérletezzünk.

Ha mégis tenni szeretnénk valamit, oldjunk fel vízben egy kis egészségügyi szeszt, és fürdetéskor cseppentsünk bele néhány cseppet a baba fülébe.  Fektessük le a babát, a fejét fordítsuk oldalra és cseppentsünk 2-3 cseppet a fülébe. Ezután fordítsuk a másik oldalára és a másik fülébe is csepegtessünk az oldatból. Így fertőtleníthetjük a baba fülét és feloldhatjuk benne a váladékot.

Amennyiben olyan mértékű a fül belsejében a szennyeződés, hogy az már zavaró, mindenképpen keressük fel a védőnőt, vagy a gyermekorvost, aki tanácsod ad majd a továbbiakról.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Meyra
Hirdetés
finetest
Hirdetés
Qmed
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés