Most éppen itt vagy:
»
»
»
A hímvessző ápolása

A hímvessző ápolása

Kisfiúk 80%-át érinti a fitymaszűkület és az azzal járó problémák, melyekről mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni.

A legtöbb fiúnál a születéskor a fityma a pénisz makkjához van tapadva, és azt nem lehet visszahúzni. A gyermek növekedése és fejlődése során a fityma fokozatosan elválik a makktól. A fityma rendszeres hátrahúzása és a hímvessző megtisztítása, legkésőbb hároméves kortól, nagyon fontos. Ami még lényegesebb, hogy ne a szomszéddal vagy a többi anyukával vitassuk meg a problémát, hanem kérjük ki szakember véleményét. Az ismerősök tanácsival ugyanis lehet, hogy többet ártunk a gyereknek.

Újszülöttek és kisgyerekek

Ha a fityma nem húzható hátra, többnyire két veleszületett okról, vagy azok kombinációjáról beszélhetünk.

  • A letapadás: Újszülötteknél és csecsemőknél igen gyakori, ezért nem is tekinthető rendellenességnek. Ilyenkor a fityma belső felszíne és a makk lazán összenőtt. Az életkor előrehaladásával ez többnyire magától, minden külső beavatkozás nélkül megszűnik. Az okozhat csupán problémát, ha a letapadt fityma mögül a faggyúanyagot termelő mirigyek váladéka nem tud kiürülni. Ez bizony csúnyán begyulladhat.
  • A fitymaszűkület: Ez már egészen más természetű elváltozás, mint a fitymaszűkület. Ez esetben a fityma hátrahúzását a szűk bőr megakadályozza. Tudni kell, hogy a csecsemőkori fitymaszűkület a fejlődés során javulhat. 3 éves korig az enyhe szűkületek kinőhetők, az abszolút szűkületek pedig gyakran enyhévé szelídülnek.
  • A két panasz együttes előfordulása is gyakori, mellyel mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni

Mi tegyen a szülő?

A fiús szülőket régóta megosztják azok a kérdések, hogy kell-e gyerek fitymáját húzogatni, vagy sem? Ezt azonban csak a szakrendelésen tudják nekünk megmondani, azok az orvosok, akik megvizsgálták a gyereket és tisztán látják, milyen problémával van dolguk. Érdemes megfigyelni, hogy milyen a baba vizelete. Ha az erőteljes ívű, nagyjából gyufaszálnyi vastagságú, akkor valószínűleg az enyhébb problémával van dolgunk. Mindenképpen érdemes 2-3 éves korig várni a beavatkozással, de folyamatosan figyelni kell a gyermek vizeletét, vagy egyéb panaszait.

  • Letapadásnál a cél a fityma makkról történő leválasztása. Ez történhet fokozatos, nagyon óvatos húzogatással, amit a szülő is elvégezhet, de történhet műszeresen is, kórházban.
  • Fitymaszűkületnél csak a műtéti megoldás lehetséges, ugyanis a szűk előbőrt húzogatással tágítani nem lehet. A húzogatás ilyenkor a bőr berepedezéshez, kisebesedéshez vezet., ami csak ront a helyzeten, hiszen a hegesedéssel tovább szűkül a fityma.
  • Kombinált esetekben is csak műtéttel lehet eredményt elérni.

A műtét

A sebészek két alapvető műtéti eljárást szoktak alkalmazni. Az egyik a körülmetélés, a másik pedig a fityma bemetszése. Egyéb plasztikai műtétek az előző két alapműtét kombinációjával igyekeznek megszüntetni a problémát. A beavatkozás előtt mindenképpen konzultálnak a szülőkkel, hogy ezek közül melyik lehetséges, és melyik a legjobb a gyereknek.

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés