Most éppen itt vagy:
»
»
»
Tévénézés és zenehallgatás babáknak – szabad?

Tévénézés és zenehallgatás babáknak – szabad?

A tévé nézés több esetben is megoldásként kerül elő a kismama életében, és ez nem mindig tesz jót, se neki, se a babának. Leggyakoribb eset, amikor a kismama szoptatás közben tévét néz. Általában akkor szokott ez előfordulni, amikor a baba lassan, illetve sokáig eszik. Ez a megoldás több szempontból sem helyes.

Tévét néz a baba

A legalapvetőbb tényező, hogy a tévé elvonja a figyelmet. A kismama nem figyel teljes mértékben a babára, valamint a baba figyelmét is elvonják a villódzó fények és a hangok.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a hirtelen hangok megijesztik a babát, és ez nem feltétlenül csak a lövöldözős akciófilmek esetében van így. A baba félrenyelhet, esetleg túl sok levegőt nyel, mindenképpen árt az emésztésének és még nehezebbé teszi az amúgy is fejletlen emésztőrendszere dolgát.

Természetesen, az sem elhanyagolható szempont, hogy a baba már újszülöttként hozzászokik a tévé nézéshez, ami később problémákat okozhat majd. Esetlegesen az is kialakulhat, hogy a későbbiekben, a tévé bekapcsolásakor azonnal éhes lesz, mivel összeköti a két folyamatot.

Árthat a tévé a babának?

Azt sem árt tudni a kismamának, hogy ma már tudományosan bizonyított, hogy a túl sok tévé nézés mentális zavarokat okozhat a gyerekeknél. Teljesen felesleges ehhez hozzászoktatni a babát már újszülött korban.

A másik gyakori eset, hogy amikor a baba unatkozik, vagy fáj valamije, akkor a kismama megpróbálja a tévé által elvonni a figyelmét. Mivel ez gyakorta sikerül is, ezért egy jól bevált módszerként alkalmazzák nagy előszeretettel.

Bármennyire is jó módszernek tűnik, az unatkozó, illetve fájdalmakkal küszködő babának a legkevésbé sem tévé általi figyelem elterelésre van szüksége, sokkal inkább gondoskodásra.

A zene jobb a babának

Vannak kismamák, akik a baba szobájában folyamatosan zenét játszanak le, még rosszabb esetben állandóan megy a rádió. Ez több szempontból sem ideális. Egyrészt, a babának is megvan a saját ízlése, amit figyelemmel kell kísérni, másrészt, nem feltétlenül van arra szüksége, hogy egyfolytában zaj legyen körülötte. A zenehallgatás jó, és a baba élvezi is olykor, de nem feltétlenül akkor, amikor aludni akar, vagy amikor fáj a hasa, sőt, amikor unatkozik, akkor sem biztos, hogy lekötik a hírek.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy amikor kommunikálni akar, túl kell kiabálnia a kismama által okozott alapzajt. Semmi esetre sem fogja ettől jól érezni magát. A kismama sincs biztonságban, illetve nincs meg a biztonságérzete, hiszen még a bébi monitornak sem veszi hasznát, ha a zene, valamint a rádió egyéb hangjai elnyomják a baba lélegzésének hangját.

Nem csupán kényelmetlen és kellemetlen a babaszobában szóló folyamatos zene, de bizonyos szempontból veszélyesnek is mondható.

 

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés