Most éppen itt vagy:
»
»
»
Hogyan kell sterilizálni?

Hogyan kell sterilizálni?

A csecsemő táplásának ideális módja a szoptatás, azonban ha ez nem lehetséges az etetéshez különféle eszközök szükségesek, és felmerül a mindennapos tisztításuk problémája is.
Környezetünkben számos kórokozó található, az újszülött immunrendszere nem elég fejlett még, hogy ellenálljon nekik, ezért fokozottan figyelnünk kell az etető eszközök tisztán tartására.

Mit szükséges fertőtleníteni?

  • textil pelenkák, ágynemű
  • babaruhák
  • cumi, cumisüveg, itatópohár
  • mellszívó készülék, anyatej tároló
  • mellbimbóvédő, szoptatós melltartó

Hogyan fertőtlenítsünk?

A babaruhákat, ruhaneműket főzőprogramon mossuk ki és forró vasalóval vasaljuk át. A ruhákat egyszeri használat után fertőtlenítsük, a legjobb, ha külön szennyestartóban is gyűjtük saját ruháinktól.
Az etetéshez használt eszközök elmosása nem elegendő, mert így nem tudjuk elpusztítani a kórokozókat. A tápszeres vagy anyatejes eszközöket általában elegendő naponta egyszer fertőtleníteni. Az anyatej meglehetősen zsírdús tápanyag, ezért sterilizálás előtt alaposan mossuk el az eszközöket.

A legrégebbi és legbiztonságosabb módszer a kifőzés, forralás. A már alaposan elmosott és szétszedett eszközöket helyezzük egy nagyobb lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd forraljuk fel a vizet, és legalább öt-hat percig hagyjuk forrni. Adhatunk a vízhez 1 teáskanálnyi citromlevet, ezzel csökkenthetjük a vízkőképződést. Soha ne dobjuk a forrásban lévő vízbe a műanyag tárgyakat, mert elrepedhetnek, eldeformálódhatnak.

A sterilizáló folyadék kényelmes, ugyanakkor nem igazán környezetbarát megoldás. Az eszközöket egy nagy tál hideg vízbe kell tenni, majd hozzá adagolni a megfelelő mennyiségű sterilizáló folyadékot. Hátránya, hogy a vegyi anyagok így rákerülnek az etető eszközökre, és bekerülhetnek a baba szervezetébe.

Hatékony és biztonságos eljárás még a forró vízgőzzel végzett fertőtlenítés. Erre a célra vásárolhatunk sterilizáló gépet, illetve kaphatóak a mikrohullámú sütőbe helyezhető fertőtlenítő edények, zacskók is. Csak olyan eszközöket helyezzünk a mikróba, amelynek a használati utasítása engedélyezi ezt!

Kerüljük az erős vegyszereket, amik az edények falára tapadva, a következő etetéssel a baba szervezétbe kerülnek, és felhalmozódnak. Törekedjünk arra, hogy minél természetesebb eljárásokat alkalmazzunk.

Összességében a sterilizálás nagy körültekintést igénylő és macerás feladat, de néhány nap után már fel sem fog tűnni, annyira automatikussá válik a folyamat.

 

Grósz Magdolna

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés