A csecsemő- és kisgyerekkorban megjelenő ételallergiás tünetek oka az immunrendszer, a bélrendszer és az emésztési képesség fejletlensége.
A legismertebb allergének a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró, de gyakorlatilag bármely táplálék lehet az.
A tej- vagy szója alapú tápszerekkel szemben gyakran jelentkeznek allergiás reakciók. Megoldást a hypoallergén (HA) tápszerek adása jelenti, melyek prebiotikumokkal dúsított változatban is elérhetőek, melyek az immunrendszer fejlődését is segítik.
Ritkábban, de az anyatejjel táplált babáknál is megfigyelhetünk ételallgiát. Ilyenkor az anya által elfogyasztott ételek, igaz, hogy csak nagyon kis mennyiségben, de átjutnak a tejbe, és az érzékeny babáknál ez a kis mennyiség is elegendő alleriga kiváltására. Azt javasoljuk, hogy ebben az esetben az anya semmiképpen ne mondjon le a szoptatásról, hanem kevesebb allergént fogyasszon.
Az ételallergiák tünetei a gyomor- és bélrendszerben, a bőrön és a légzésben jelentkezhetnek. Ilyen tünet lehet a hányás, hasmenés, haspuffadás, hasfájás, a baba nyűgösebb, sírósabb lehet. Bőrtünetek is kísérhetik: csalánkiütés, viszkető, vörös foltok, ekcéma.
Ha ilyen tüneteket tapasztalunk keressük fel a gyerekorvost. Ételalleria gyanúja esetén gyermek gasztroenterológushoz irányít, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. 6 hónapos kor felett ennek egyik módja a bőrpróba, melynek során allergén kivonatok 1-1 cseppjét egyesével feltesszük az alkar bőrére, majd ezen a cseppen keresztül pici karcolást ejtünk a bőrben. Az allergia vérvizsgálattal is kimutatható, ez már a legkisebbeknél is alkalmazható.
A szülők megfigyelései is segítik a diagnózis felállítását. Gondolják át, hogy mikor és hogyan jelentkeztek a tünetek, volt-e allergiás a családban, szedett-e valamilyen gyógyszert a baba a közelmúltban.
Az ételallergiás gyerekek 95 százalékánál 3-4 éves korra megszűnnek a panaszok, kinövik a betegséget. Addig viszont teljesen ki kell iktatni az étrendjükből az allergiát okozó táplálékot.
Például a tehéntej allergia esetén a diéta betartásához fontos, hogy minden élelmiszer összetételét megnézzük, mert sok élelmiszer tartalmaz tejszármazékot: péksütemények, felvágottak, édességek stb.
A tüneteket egyéb szerekkel is enyhíteni lehet, így például csalánkiütés esetén adhatunk antihisztamint, ekcéma kezelésére pedig helyileg alkalmazott szteroidos krémet.
Grósz Magdolna
Szólj hozzá!
Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!
Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!
Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!