Most éppen itt vagy:
»
»
»
Lelki okok a betegségek mögött

Lelki okok a betegségek mögött

Az, hogy a kicsi járvány idején elkapja az éppen aktuális kórokozót, teljesen normális. Ha azonban minden elővigyázatosság ellenére rendre feltűnik valamilyen betegség, akkor érdemes legondolkodni azon, hogy a folyton visszatérő betegségeknek nincsenek-e lelki okai. Sokan hallottunk már olyat, hogy amikor megkezdődik az óvoda vagy bölcsőde a kicsi rögtön megbetegszik, erősebben jelentkeznek az allergiás tünetek, esetleg éppen fülfájásra ébred éjjel.

Sűrűn előfordul a kicsiknél, hogy valójában semmi bajuk, de tudják, hogy fájdalommal felhívhatják magukra a figyelmet. Ha ez előfordul, akkor gondoljuk végig, hogy vajon miért van szüksége a kicsinek ilyen „cselre”. Azonban nem kell minden megfázás, fertőző betegség mögött lelki okokat keresni, hacsak a betegség nem rendszeresen visszatérő, vagy nehezen gyógyuló.

Egyre több ember fogadja el azt a nézetet, hogy a betegségek hátterében részben vagy akár teljes mértékben lelki okok lehetnek. A visszatérő testi betegség intő jel, mely arról árulkodik, hogy a kicsi lelkében nincsen harmónia.

Allergia és asztma

Ennek hátterében az anya-gyerek kapcsolat sérülése áll. Ez lehet azért is, mert a kicsi a bölcsibe vagy oviba járást elszakadásnak éli meg.

Megfázás

Talán ez a legtöbbször jelentkező betegség bölcsi és ovi kezdéskor. A folytonos megfázás jelentheti azt is, hogy a kicsi immunrendszere nincs felkészülve a számára ismeretlen kórokozókkal szemben, de jelentheti azt is, hogy a kicsinek beilleszkedési nehézségei vannak és a betegség arra „jó”, hogy elzárkózhasson a külvilágtól. Amennyiben a kicsi az egyik náthából a másikba esik ki kell deríteni, hogy mi az, ami számára kellemetlen vagy esetleg zavaró az új környezetben.

Gyomorrontás, hányás, hasmenés

Ha a kicsinél gyakran lép fel emésztési zavar, vagy komolyabb gyomorproblémái is vannak, lehet, hogy elutasít egy vagy több személyt, valamint negatívumként élt meg valamilyen élethelyzetet. Ez lehet akár költözés, a szülők válása vagy éppen a kistestvér érkezése. Ilyenkor a sok beszélgetés segít.

Fülfájás

A gyakori középfülgyulladás jelentheti azt is, hogy a kicsi valamilyen, a környezetéből érkező ingert nem tud, vagy esetleg nem akar befogadni, így próbál tudat alatt elhatárolódni. Ezt épp úgy kiválthatja a kistestvér sírása, vagy a bölcsi, ovitársak csúfolódása.

Lehetőségeinkhez képest igyekezzünk ezeket a problémákat megszüntetni. Keressünk olyan megoldást, ami mindenkinek jó. Így képest lesz a kicsi újra a környezete megértésére, meghallgatására. Azonban ha mindent megtettünk és a kicsi továbbra is folyamatosan megbetegszik, akkor a problémát magunkba kell keresni. Lehet, hogy megoldatlan problémáink vannak.

A kicsi mindent megérez és ezért előbb-utóbb kizökken a lelki egyensúlyából, ami egyenesen a betegségekhez vezet.

 

Bakó Ingrid Noémi

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés