Most éppen itt vagy:
»
»
»
Fogzás tünetei, fájdalma és időtartama

Fogzás tünetei, fájdalma és időtartama

A fogzás kezdete, időtartama és fájdalmai minden babánál máshogy mutatkoznak, egy közös nevezője van minden babánál, egyiküknek sem kellemes élmény. A fogzás általában a hetedik hónap környékén kezdődik, de némely babánál sokkal előbb, más babáknál sokkal később is elkezdődhet.

A fogzás kezdete öröklődhet, tehát ha a családban előfordult kiugróan korai vagy késői fogzás, úgy van rá esély, hogy a babánál is hasonlóan fog történni.

Amikor elkezdődik a fogzás, akkor a baba…

  • elkezdi a kezét rágcsálni: némely babáknál hetekig is elhúzódhat, míg kibújik az első fogacska, más babáknál akár egyetlen éjszaka alatt láthatóvá válhat.
  • nyáltermelődése általában erősen megnövekszik, ez egy újabb jelzés arra vonatkozólag, hogy hamarosan kibújik az első foga.
  • a baba szája körüli bőr kiszáradhat, kirepedezhet, ez a ráfolyt nyál és a kiázás hatása, ezen időszak után hamar regenerálódik.
  • széklete hígabb lehet: amennyiben nem kíséri láz és egyéb betegségre utaló tünet, akkor a kismama biztos lehet abban, hogy ez csak a fogzás velejárója. Ettől függetlenül, ha nem biztos benne, el lehet vinni gyerekorvoshoz és kikérni a tanácsát.
  • gyakran köhécselhet is, ez szintén a fokozott nyáltermelődés velejárója. Amennyiben nincs megfázva, úgy nagy a valószínűsége, hogy a torkára folyt nyál ingerli őt sűrű köhögésre.
  • fájhat a baba füle és állkapcsa is, ezen enyhe masszírozással tud javítani a kismama, mely igen jól fog esni a babának.

A fogzás fájdalmának csillapítása

Némely babánál roppant nehéz a fogzás időszaka, esetlegesen ínygyulladással is járhat, mely lázas állapotot is előidézhet. Amikor semmi más oka nincs a babának a lázra, tehát semmilyen betegség tüneteit nem mutatja, akkor nagyon valószínű, hogy a fogzás eredménye a magasabb hőmérséklet. Mindezek ellenére nem árt ilyenkor a gyerekorvos felülvizsgálata.

Természetes gyógymód és fájdalomcsillapítók a babának

A fogzás miatt fájdalom minden babánál más mértékben jelentkezik: némelyik gyerek picit nyűgös egy-két napig, más babák esetleg hetekig borzalmas fájdalmakat élnek át. Természetesen minden kismamának nagyon rossz érzés látni, ha a babának fájdalmai vannak, de csak a legvégső esetben nyúljunk a fájdalomcsillapító készítményekhez, inkább folyamodjunk a természetesebb gyógymódokhoz, pl.:

  • borostyánlánc: nagyon jó módszer a fájdalom csillapítására, kifejezetten fogzással kínlódó babák részére van. Több száz éves tapasztalat, hogy a borostyán jótékony hatással van az ínygyulladásra, ezért érdemes először azt kipróbálni.
  • jegelhető rágókák, ezek hűtik a baba ínyét, ami jól esik a babának. Ez még akkor is jó megoldás, ha szemmel láthatóan nem fáj a baba ínye, csupán viszket neki a változástól és ettől kicsit nyűgösebb.

Ha a baba fogzása annyira nehéz folyamat, hogy se enni, se aludni nem tud tőle, akkor még mindig jobb a fájdalomcsillapító, mint a helyzet annyiban hagyása, hiszen a fáradt és éhes baba nem képes normális mértékben fejlődni, és ha ez hosszú időn keresztül elhúzódik, akár alultáplálttá is válhat. Mielőtt fájdalomcsillapítóhoz folyamodnánk, mindenképpen kérjük ki a gyerekorvos véleményét, hiszen ő egyrészt képzett a témában, másrészt elfogulatlanul képes dönteni, ellentétben a kismamával.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés