Most éppen itt vagy:
»
»
»
»
Mi is az a kullancs és annak veszélyei

Mi is az a kullancs és annak veszélyei

A kullancsok 1-4 mm nagyságú ízeltlábúak, melyek az atkákkal állnak rokonságban. Szemük nincs, ezért a szagokat követve találják meg áldozatukat. A nedves, nyirkos növényzetet szeretik, innen másznak át az emberre, de ritkán előfordul az is, hogy a fáról pottyannak le. Fényes, napos valamint száraz helyen a fűről a gyerekre átmászó kullancstól nem kell tartani, inkább a nyirkos, árnyékos helyen kell tartani tőlük. 20 faj él Magyarországon, amiből 2-3 faj veszélyes az emberre. A kullancs úgy támad, hogy végigmászik a testen, miközben a legmegfelelőbb behatolási pontot keresi. Leginkább azokat a helyeket szereti, ahol puha a bőr, testhajlatokban, nyakon, hónaljban. Először a nyiroknedvet szívja és utána a vért.

A kullancs számos trükköt bevet, hogy az áldozat ne vegye észre. Nyálmirigyük véralvadásgátló anyagot termel, ezzel akadályozza meg a seb kialakulását, valamint a vér áramlása növelése érdekében értágító molekulákat választanak ki a táplálkozás helyén. Gyulladásgátló fájdalomcsillapító anyagokat juttatnak az áldozat szöveteibe, így egyes fajok nőstényei akár 2 hétig is szívhatják a vért anélkül, hogy észrevennénk.

Kullancs által terjesztett betegségek

A kullancsok több fertőzést terjesztenek, amelyek közül néhány veszélyes az emberre. Leggyakrabban terjesztett betegségek az agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen van már védőoltás, de a Lyme-kór ellen nincs és ezért nagyon fontos, hogy szakszerűen távolítsuk el a kullancsot. Ha 72 órát volt a kullancs a gyermekben már biztos, hogy átadta a fertőzést a kicsinek. A Lyme-kór tünete: csípés helyén piros folt, étvágytalanság, fáradékonyság. EZÉRT NAGYON FONTOS, HOGY KIRÁNULÁS UTÁN ALAPOS ELLENŐRZÉST VÉGEZZÜNK.

Amennyiben nem szakszerűen végezzük, úgy a béltartalmát a bőr alá ürítheti és így megfertőzheti a gyermeket. Nem szabad hegyes tárggyal eltávolítani, csavargatni, kapargatni, dörzsölni, nyomkodni, olajos krémmel bekenni. Ha esetleg a kullancs feje a bőr alatt marad, nem szabad piszkálni. A szervezetből kilökődik pár nap alatt.

Védekezés a kullancs ellen

Hat hónapos kortól használhatunk gyermekeknél kullancs elleni gyermek krémet. A krém azonban csak 2-3 órán keresztül hatásos csak, ezért érdemes az öltözködésre is odafigyelni.

Az oltás csak a vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás ellen véd. A Lyme-kórt antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Az első védő oltást 1 éves kor után lehet beadni, amely két oltásból áll és egy év után ismételni kell, valamint 3 évente emlékeztető oltást adni. Az oltás sajnos nem azt jelenti, hogy a kullancs nem megy be a bőr alá, hanem ezt, hogy nem fertőz meg vírusokkal. Az oltást legpraktikusabb februárban beadatni.

Parnaki Fanni

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés