Most éppen itt vagy:
»
»
»
A vegetáriánus baba helyes étrendje

A vegetáriánus baba helyes étrendje

Előfordul, hogy a szülők szigorú vegetáriánus étrenden élnek, és szeretnék, ha a baba hasonlóan étkezne. Érdemes viszont átgondolni, hogy a baba ebben az állapotban képes-e hozzájutni a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz.

Létfontosságú, hogy a kismama minél hosszabb ideig szoptassa a babát, így hozzájut a legfontosabb tápanyagokhoz. Az is nagyon lényeges, hogy a szoptatós kismama szedjen táplálék kiegészítőket annak érdekében, hogy az anyatej tartalmazza mindazokat a vitaminokat, melyre a babának szüksége van.

Várjunk a vegetáriánus étrenddel

A vegetáriánus étrend igen egészséges életminőséget képes biztosítani, ám pici baba esetében ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amikor felnőtt emberek térnek át a vegetáriánus étrendre. A babának olyan gyors a fejlődése, hogy szüksége van minden elérhető tápanyagra, mely energiát biztosít számára a gyarapodáshoz. Ebből kifolyólag, érdemes a vegetáriánus étrendre való átszoktatást kicsit későbbre halasztani, vagy pedig, nagyon odafigyelve, és gyermekorvos felügyelete mellett összeállítani a baba étrendjét.

Vegetáriánus étrendnél mire figyeljek?

  • Elválasztódás után a vegetáriánus étrend nem okoz gondot, ha a baba kap elegendő tejterméket és tojást, hogy hús hiányában ne lépjen fel fehérjehiány a szervezetében, valamint a vasat pótolni kell táplálék kiegészítők formájában. Erre nagyszerű megoldás a vassal dúsított bébi gabonapehely.
  • Amikor a baba étrendjét bővítjük, különös tekintettel kell lennünk arra, hogy tofu és szója ételekkel pótoljuk azt a fehérjét, melyet hús hiányában nem kap meg a baba.
  • A hús nélküli étrend elsődleges veszélye, a vashiányon kívül, a kalciumhiány. A baba nagyon gyorsan növekszik, csontjainak és fogazatának szüksége van arra, hogy elegendő kalciumhoz jusson Különösen figyelni kell arra, hogy olyan ételeket kapjon a baba, melyek kalciummal dúsítottak. Ez lehet gyümölcslé vagy gabonapehely. Emellett nem árt, ha táplálék kiegészítő vitamin formájában is kap a baba plusz kalciumot.
  • Ahhoz, hogy a baba elegendő energiaforráshoz jusson, melyre szüksége van a növekedéshez, teljes értékű táplálékra van szüksége. Amennyiben a húst, mint igen fontos kiegészítőt megvonjuk tőle, meg van arra az esély, hogy nem jut elegendő energiához. Éppen ezért, a gyermek gyarapodását sokkal nagyobb figyelemmel kell kísérni. Ilyen esetben pontosan tisztában kell lenni a baba normál súlygyarapodásával és fejlődésével, és azt folyamatosan ellenőrizni kell. Bármilyen kétely esetén azonnal gyermekorvos segítségét, illetve véleményét kell kikérni.
  • A zsír pótlása nem egyszerű feladat azoknál a babáknál, akik nem kapnak húst. Ezzel kapcsolatban érdemes a gyermekorvossal konzultálni, és ha szükséges, DHA kiegészítőket kell kapnia a babának.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés