Most éppen itt vagy:
»
»
»
Elhízás, túlsúlyos baba

Elhízás, túlsúlyos baba

Alapvetően minden baba dundi (kivéve az alultáplált babák), hiszen a babáknak még fejletlen az izomzata, keveset mozognak, ezért akaratlanul is zsírpárnák láthatók a testükön.

A szülők félelme az elhízástól sokkal gyakoribb, mint régebben, mivel egyre gyakoribb jelenség az elhízott gyermek. Legtöbb esetben azonban kiderül, hogy a baba súlya teljesen normális, nincs ok az aggódásra. Természetesen vannak esetek, sajnos nem is túl ritka, hogy valóban elhízott kisbabáról van szó.  A gyerekkori elhízás sokszor a babakori rossz étkezési szokások miatt alakul ki, ebből adódóan sokkal könnyebb még babakorban elejét venni.

A túlsúly oka lehet a bánetevés

Nagyon sok kismama úgy gondolja, hogy kényelmes dolog, amikor a baba „elvan” egy darab keksz elfogyasztásával, és még akkor is jól jöhet, ha nyűgös vagy ha unatkozik. Ez az elsődleges oka az elhízásnak, hiszen a táplálék nyugtató jelleggel bír a baba számára, így sokkal több tápanyag jut a szervezetébe, mint amennyire szüksége van. Ez az ún. bánatevés, ami legtöbbször a szülők rossz szokására vezethető vissza, és felnőttkorban is megmarad. Sokkal egészségesebb a baba számára, ha kekszek helyett játékokkal szórakoztatja magát. Legtöbb esetben nincs is másra szükség, mint hogy a kismama kicsit nagyobb odafigyelést tanúsítson a baba iránt, amikor nyűgös vagy unatkozik.

A túlsúly oka lehet a szilárd étel

Az elhízás oka lehet, ha idő előtt szilárd ételre szoktatjuk a babát. Legtöbbször ezt azért teszik a kismamák, hogy a baba átaludja az éjszakát, ám ez nem a legjobb módszer, hiszen a baba szervezete még nincs felkészülve a szilárd ételre, ezáltal nem is képes megemészteni azt, főként ezért rakódik le zsírpárnák formájában. Arról nem beszélve, hogy később emésztési problémákhoz is vezethet, ha túl korán akarjuk a babát átszoktatni a szilárd ételekre.

A túlsúly oka lehet a túl kevés folyadék

Tápszerrel táplált babáknál előfordul, hogy a kismama, a gyorsabb fejlődés érdekében, nem hígítja fel eléggé a tápszert. A túl sűrű tápszer elhízáshoz vezethet, hiszen a baba akkor is kéri, amikor nem éhes, ellenben nagyon szomjas. Ez a szilárd ételek esetében is jellemző lehet. Az ember alapvetően éhséget érez akkor is, amikor szomjas, hiszen az élelmiszerek víztartalma pótolja valamilyen mértékben a folyadék hiányát. Ez pusztán rossz szokás, melynek tudatában felesleges kalóriáktól óvhatjuk meg szervezetünket, valamint a baba szervezetét. A tápszerrel táplált babák esetében nagyon oda kell figyelni, hogy tényleg annyi táplálékot kapjon a baba, amennyire szüksége van, és ne annyit, amennyit a kismama elkészít számára.

Ha észrevesszük, hogy a baba túlsúlyos, akkor…

  • forduljunk szakemberhez
  • ne fogjuk diétára a babát, hiszen szüksége van tápanyagra a fejlődéshez
  • vonjuk meg tőle a hangulatjavító célzattal adott rágcsálnivalókat, így képes megszabadulni a túlsúlytól
  • a mozgás segíti őt a zsírpárnák elégetésében, azaz a fogyásra akkor van a legnagyobb esély, amikor a baba elkezd intenzíven mászni és járni

A szoptatott babáknál szinte lehetetlen az elhízás

Ha mégis előfordul, meg kell nézni, hogy nincs-e felesleges folyadékpótlás, esetleg cukros teával vagy gyümölcslével. Az anyatejjel táplált babáknak nincs szükségük folyadékpótlásra, kivéve, ha lázasak, vagy ha nagyon meleg kánikulai időszak van. Ebben az esetben is inkább tisztított vizet vagy babavizet adjunk cukros tea és gyümölcslé helyett.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés