Most éppen itt vagy:
»
»
»
Etetőszék használata

Etetőszék használata

Nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy baba hozzávetőlegesen fél éves kora körül képes biztonságosan ülni, ekkor már etethetjük etetőszékben. A legtöbb etetőszék pont olyan magasságúra van tervezve, hogy a kismama ülő helyzetben hasonló magasságban legyen a babával, így nem kell erőfeszítéseket tennie egyiküknek sem az etetés során, és kevésbé fárad el a kismama és a baba.

Az első időszakban a babának szokatlan lesz az etetőszék viszonylagos keménysége, ezért érdemes kipárnázni, valamint textilpelenkákkal körbe teríteni, hogy utána kevesebbet kelljen takarítanunk.

Milyen legyen az etetőszék?

  • A legpraktikusabb, ha az etetőszék vásárlásakor olyan széket választunk, melyet később szét lehet szerelni kis székre és kis asztalra, hiszen ez nagyon jó szolgálatot fog tenni számunkra a későbbi időkben. Akár játszósarokba tehetjük, vagy nagyon sok gyerek még évekig ragaszkodik hozzá, mint „etető” vagy inkább evőszékhez.
  • Vannak, elöl lévő tálcás etetőszékek, melyeket a baba behelyezése után kell a helyére pattintani. Ezt mindig alaposan ellenőrizzük, hogy valóban a helyén van-e a tálca, hogy a baba előre lendülve véletlenül se legyen képes azt kimozdítani a helyéről, és ezzel egyidőben kibukni az ülésből.
  • Vannak, összecsukható etetőszékek. Ezeknél a székeknél alaposan ellenőrizzük, hogy rögzítve vannak, és nem csukódnak össze a baba egy-egy nagyobb rándulására.
  • Lehetőleg, a magas etetőszéket ne tegyük falhoz, vagy bútorhoz közel, ezzel elkerülhetjük, hogy a baba elrúgja magát, és felboruljon székkel együtt.
  • Első és legfontosabb szabály, hogy még az etetés megkezdése előtt mindent készítsünk oda az etetőszék közelébe: az ennivalót, kanalat, előkét, papírtörlőt, textilpelenkát, evőeszközt. Fontos, hogy ne hagyjuk magára a babát felügyelet nélkül az etetőszékben, hiszen ha a baba unatkozik, előfordulhat, hogy ki szeretne mászni, ami nem túl biztonságos számára.
  • A baba számára nagy ugrás az etetőszék használata az önállósodás felé, ezért teljesen természetes, hogy szeretne tevékenyen részt venni a folyamatban. Mindenképpen adjuk rá lehetőséget, és adjunk neki is egy kiskanalat, különben a mi kezünkből akarja azt folyton kivenni, ami mindenképpen hátráltatja magát a táplálékfelvételt.

Fő a biztonság!

  • Asztalra szerelhető széket csak olyan asztalhoz rögzítsünk, mely önmagában elég stabil ahhoz, hogy elbírja a baba súlyát, akkor is, ha rúgkapál, ellenkező esetben a baba könnyedén kibillentheti az asztalt.
  • A kismama nem hagyja magára a babát az etetőszékben, még pár percre sem
  • A tisztaságra ügyeljünk, az etetőszéket minden felületén, minden evés után takarítsuk le mosószeres vízzel. Fertőtleníteni nem szükséges, ám evés közben a baba fogdossa azokat a felületeket, és a szennyeződések a szájába kerülhetnek. Amennyiben van rá lehetőség, olyan tisztítószert használjunk ehhez, mely nem tartalmaz semmilyen méreganyagot, és még ezen felül is, bő vízzel öblítsük le a tisztítószer maradványokat.
  • Amennyiben a baba túl pici, a biztonsági öveket mindig kapcsoljuk be, hogy véletlenül se legyen képes a baba kicsúszni a székből.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés