Most éppen itt vagy:
»
»
»
Játszik az étellel

Játszik az étellel

Minden kismamának át kell esnie azon az időszakon, amikor a baba játszik az étellel. Ez alól nincs kivétel, a kérdés csak az, hogy mennyi ideig tart ez az állapot. Ennek az időtartama főként a kismamán múlik, még akkor is, ha ezt a kismamák nagy része hevesen tagadja.

A legtöbb kismama kétségbe esik ilyenkor

Fogalma sincs mit tegyen, hiszen nem lát kutat abból az állapotból, amikor a baba romhalmazzá változtatja a konyhát, illetve az etetőszék környékét. Ahhoz, hogy a lehető legrövidebb ideig tartson ez az állapot, a kismamának meg kell értenie, hogy miért csinálja ezt a baba. Bármennyire nehéz elfogadni, a baba nem azért morzsolja szét a főtt burgonyát és a banánt, nem azért önti ki az innivalót és nem azért keni a főzeléket a hajába, hogy édesanyját felbosszantsa, hanem csupán szeretne tapasztalatot gyűjteni az ételek fizikai állapotáról

Sírjunk vagy nevessünk, ha a baba dobálja az ételt?

  • Ha a kismama kacarászik a műsoron, akkor elősegíti, hogy a baba újra és újra megismételje a műsort, hiszen bármilyen furcsa, a baba egyik fő célja, hogy örömet okozzon édesanyjának. Amikor a kismama nevet a műsoron, a baba ezt úgy értelmezi, hogy olyan dolgot tett, aminek édesanyja örül, és annyiszor fogja megismételni, amennyiszer csak lehetséges.
  • A legtöbb kismama dühöng, amikor csatatérré változik a konyha, és minden csupa ételmaradék. A baba olykor ezt is biztatásnak veszi, hiszen kiváltott valamilyen reakciót édesanyjából, és mivel igen kevés dolgot kontrollál még az életében, ez egyel több, mint ami eddig volt.
  • Mindezek tudatában a kismama részéről az a legjobb módszer, ha ezeknél az akcióknál közömbös marad, így a baba azt látja, hogy semmilyen reakciót nem ér el, amikor játszik az étellel. Így mindösszesen annyi időt vesz majd ez igénybe, amíg valóban megtapasztalja az ételek szétkenhetőségét, szétmorzsolgathatóságát, stb.

Praktikus tanácsok, ha a babánk szeret játszani az étellel

  • Legyen a kezünk ügyében: csomó papírtörölköző, lemosható előke, esetleg műanyag fólia az etetőszék környékére, amit könnyű letisztítani.
  • Érdemes tapadókorongos mélytányérban adni az ételt, így biztosan nem tudja azt szánt szándékkal kiborítani.
  • Ha a baba bele akar nyúlni az ételbe, érdemes egy-két alkalommal hagyni, hiszen ha nem hagyjuk őt megtapasztalni az ételek állagát, tovább fog tartani ez az áldatlan állapot. Jobb gyorsabban túlesni ezen az időszakon.
  • Érdemes hagyni, hogy a baba lássa a családot étkezés közben, hiszen ez jó példát mutat számára. Látja, hogy a felnőttek és a nagyobb gyerekek nem turkálnak kézzel a tányérjukba és nem kenik a hajukra a salátát. Mivel minden gyerek célja, hogy a felnőttekhez váljon hasonlatossá, utánozni fogja az étkezési szokásokat is, és gyorsabban megtanulhat kulturáltan étkezni, mint gondolnánk.

Mit ne tegyünk?

  • Ne kényszerítsük a babát a normális evésre, mert azzal csak fokozzuk azt a vágyát, hogy szétdobálja az ételt, valamint erős indulatokat válthatunk ki belőle. Ez olykor olyan méreteket képes ölteni, hogy a baba oly mértékben frusztrálttá válik az evéssel kapcsolatban, hogy nem hajlandó étkezni.
  • Ne büntessük meg ezért a viselkedésért, ellenben egy-egy rendesen bekapott falat után részesítsük dicséretben. Ez sokkal hatékonyabb eljárás, mint azt el tudnánk képzelni, hiszen bármilyen furcsa, a baba nagyon szeretne szüleinek megfelelni.
  • A kiabálás, szidalmazás, testi fenyítés csak rettegést kelt a babában, elképzelhető, hogy a későbbi emésztési rendellenességek sok esetben erre vezethetők vissza. Amennyiben fontos számunkra a baba egészsége és későbbi fejlődése, próbáljuk a legnagyobb türelemmel felvértezni magunkat erre az időszakra, szükségünk lesz rá.

Varga-Czakó Adrienn

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés