Most éppen itt vagy:
»
»
»
Amit a vérszegénységről és a vashiányról tudni kell

Amit a vérszegénységről és a vashiányról tudni kell

Manapság a vérszegénység nem jelent akkora problémát, mint régebben. Ezt főként a vassal dúsított tápszereknek és a vasban gazdag bébi gabonapelyheknek köszönhetjük. Hozzávetőlegesen 2-3%-ra tehető a vérszegény babák aránya. Ám ha kétségessé válik, hogy vérszegény-e a baba, akkor a gyermekorvos javasolja a vérszegénység ellenőrzését, mely vérvétel alapján, illetve vérvizsgálattal történik.

A baba fél éves koráig a szervezete vastartalmát az anyatej, illetve a kismama állapota határozza meg. Pontosan ezért a szoptató kismamáknak erőteljesen oda kell figyelni saját fizikai állapotukra, és nem szabad elhanyagolni a vitamin és a vas pótlását.

Amit a vérszegénységről és a vashiányról tudni kell

  • A vérszegénység főként azokra a babákra jellemző, akik valamilyen oknál fogva vashiánnyal születnek. Gyakori eset koraszülött babák esetében, vagy ha a kismama a terhesség alatt nem pótolja elegendő mértékben a vasat.
  • Hat hónapos kor után az anyatej nem biztosítja azt a vasmennyiséget, amire a babának szüksége van, ezért érdemes babák számára kifejlesztett táplálék kiegészítőket alkalmazni, mely pótolja ezt a hiányt.
  • Tápszerrel táplált babák esetében szinte kizárt a vashiány, hiszen ezek a tápszerek vassal dúsítottak, ezáltal elegendő vasat juttatnak a baba szervezetébe.
  • Ha a baba már nem szopik, akkor elsősorban vasban gazdag szilárd ételeket adjunk neki, valamint gondoskodjunk kiegészítő vitaminokról.
  • Érdemes tudni, hogy a vas sokkal könnyebben felszívódik, és nagyobb része hasznosul, ha elegendő C-vitamint biztosítunk mellé. Éppen ezért érdemes olyan vitamincseppet beszerezni, melyben kiegyensúlyozott arányban megtalálhatók a vitaminok, így a vas és a C-vitamin is.

Parnaki Fanni

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Happy Kids
Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés