Most éppen itt vagy:
»
»
»
Fogamzásgátlók hatása az anyatejre és a babára

Fogamzásgátlók hatása az anyatejre és a babára

Nagyon régóta fennálló tévhit, hogy a szoptató kismama védve van a fogamzás ellen. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez nem nyújt száz százalékos biztonságot az újabb terhesség ellen. Való igaz, hogy a prolaktin hormon, mely a tejelválasztásért felelős, a szoptatós kismama szervezetében jelen van, és gátolja a peteérést. Hibás feltételezés azonban, hogy a kiválasztott tejmennyiség határozná meg a peteérés gátoltságának mértékét.

Milyen fogamzásgátlót válasszon a kismama?

Régebben nem sok lehetősége adódott a kismamának, ha fogamzásgátlásról volt szó. Mindössze azok a módszerek jöhettek szóba, melyek nem okoztak hormonális változást a kismama szervezetében. Manapság a gyógyszeripar fejlődésének köszönhetően már vannak olyan fogamzásgátló tabletták, melyek hormonális felépítésüket illetően úgy vannak kifejlesztve, hogy az ne gátolja a tejelválasztás intenzitását, valamint ne legyen káros hatással a baba szervezetére.

Vegyük figyelembe a szakorvos javaslatait

Két alapvető fontosságú tényező van, melyet a kismamának nem szabad figyelmen kívül hagynia:

  • egyrészt ha semmiképpen nem szeretne hamar új terhességet vállalni, akkor ne hagyatkozzon a szoptatás fogamzásgátló hatására, mert meglepetések is érhetik.
  • másrészt véletlenül se jusson eszébe szakorvosi vélemény nélkül fogamzásgátló tablettát szedni, mert rossz választás esetén akár maradandó károsodást is okozhat a babának, mivel a beszedett tabletták hatóanyaga az anyatej részévé válik, így mindenképpen bejut a baba szervezetébe.

A szakorvos nem csupán a kismama kórtörténetét fogja figyelembe venni, de a jövőre vonatkozó családtervezést is számításba veszi annak érdekében, hogy a lehető legideálisabb fogamzásgátló tablettát kapja a kismama a szoptatás idejére.

Kelemen Kitti

Tetszett? Lájkold!

Mi a véleményed?

Szólj hozzá!

Kérlek jelentkezz be, hogy tapasztalataidat vagy kérdéseidet megoszthasd másokkal!

Regisztrálj tagként és mindenki komolyan vesz, hiszen az egyik legfontosabb témával foglalkozunk.
Gyermekeink a jövőnk nemzedéke, reménysége!

Ne maradjon le!

Értesüljön nyereményjátékainkról, akcióinkról. Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Név:*
E-mail:*

Lájkoljon minket!

Hirdetés
Hirdetés
alapitvanyok_logo
Alapítványok

Adód 1%-val támogasd te is a magyarországi alapítványok munkáját! Segítsünk együtt!

Hirdetés
szor-100-100
Szőrszálak, sírjatok!

Végleges szőrtelenítés évekre! Kuponnal 21.900 Ft kedvezmény.

Hirdetés