Babaváró hitel 2024 – Belevágjunk?

0
681
babaváró hitel mérlegelése

A babavárás időszakában nem lehet figyelmen kívül hagyni a lakáshelyzetet és az anyagiakat sem. Függetlenül attól, kit, milyen élethelyzetben ér a gyermekáldás, az első érzelmi reakciókat cselekvési terv, feladatlista követi. A Babaváró hitel ma Magyarországon egy olyan kedvezményes hitel lehetőség, illetve támogatás, aminek igénybevételét mindenképpen érdemes átgondolnotok, ha házastársként egyébként is gyermeket terveztek 5 éven belül vagy már gyermeket vártok.

2024 januártól a Babaváró hitel feltételei részben megváltoztak. Összeszedtünk mindent, amit érdemes tudnod ezzel kapcsolatban, mielőtt felkeresel egy bankot vagy egy tanácsadót, aki több bank ajánlatát is összeveti számodra. Így nyugodtan kalkulálhattok, tervezgethettek, hogy a komoly döntéseket tiszta fejjel és elegendő információval hozhassátok meg.

Cikkünkből megismerhetitek:

 1. A Babaváró hitel jellemzőit
 2. A Babaváró hitel és támogatás feltételeit
 3. A Babaváró hitel igénylésének menetét
 4. A Babaváró hitel felhasználásának lehetőségeit
 5. A Babaváró hitel buktatóit

A Babaváró hitel előnyei

A Babaváró olyan kamatmentes hitel, amit szabadon felhasználhattok. A maximum összeg 11 millió forint 2024-ben. Összesen egy alkalommal vehetitek igénybe. Nem kell vállalnotok meghatározott számú gyermeket, de a kamattámogatás és a hitel elengedés csak a gyermek/gyermekek megszületése esetén jár, hiszen 5 év türelmi idő után komoly következménye lesz, ha gyermek nélkül maradtatok.

A hiteligényléstől számított maximum 30 nap múlva már számíthattok is a folyósításra, de van, hogy ez már 2 hét alatt is megtörténik. Miután ellenőrzik a jogosultságotokat, beadjátok a szükséges dokumentumokat, megtörténik a jövedelemvizsgálat és jöhet a kölcsönszerződés aláírása.

A jó hír még, hogy nem keletkezik kiadásotok a hiteligénylés kapcsán, hiszen nincsenek kezdeti költségek, nincs hitelbírálati, sem folyósítási díj. Még az esetleges előtörlesztésnek vagy végtörlesztésnek sem lesz költsége. Csupán évente az éppen aktuális tőketartozás 0,5 százaléka a kezességvállalási díj, amit 12 hónapra elosztva kérnek.

A havi törlesztőrészlet maximum 51 ezer forint lehet, a futamidő pedig 5-20 év. A futamidő alatt született gyermek után 3 évre – ikreknél 3+2 évre – kérhetitek a törlesztés felfüggesztését, ezzel a futamidő kitolódik. Ezt a második gyereknél megismételhetitek, mindig legkésőbb a gyermek születésétől vagy örökbefogadásától számított 60 napon belül kérhetitek.

Még mindig vannak bankok, amelyek 150-180 000 forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, de azért alaposan át kell gondolni a bankválasztást.

Így lesz a hitelből támogatás

Természetesen a legjobban akkor jártok, ha a hitelt támogatássá tudjátok alakítani. Persze a kamatmentesség is támogatás, amit a futamidő végéig megkaptok, ha 5 éven belül megszületik az első gyermek.

A második gyermek érkezésénél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, és ha a harmadik gyermek is megérkezik, a hitel teljes mértékben támogatássá alakul, hiszen az összes tartozásotokat elengedik. A Babaváró hitel nem veszi figyelembe a hiteligénylés előtt már megszületett gyermekeket, velük nem számolhattok, csak az igénylés után születettekkel.

Ha babavárás alatt adjátok be az igénylést, amikor már a magzat elérte legalább a 12 hetes kort, akkor be is jelenthetitek a gyermek érkezését, máris garantált a kamatmentesség és kérhetitek a törlesztési kötelezettség szüneteltetését 3 évre. Rendelet szabályozza az ehhez szükséges orvosi igazolást, mint feltételt.

Erre használhatjátok a Babaváró hitelt

Tulajdonképpen bármit vehettek belőle, nem kell elszámolni vele. A legtöbben természetesen a kisbabával és a lakással kapcsolatos kiadásokat fedezik belőle, mint lakásfelújítás, berendezés, babafelszerelés, az első autó, esetleg hitelkiváltás.

A legnagyobb segítség mégis az, hogy azok a gyermeket tervező párok, akiknek semmi esélyük nincs arra, hogy összeszedjék a lakáshoz szükséges önerőt, a felvett hitelt önerőként is felhasználhatják. Új lakáshitelnél általában a Babaváró hitel 75 százaléka lehet önerő, de a Babaváró hitel 100 százaláka önerőnek számítható, ha az igénylése és a lakáshitel igénylés közt több mint 90 nap telt el.

Az igényeiteknek megfelelő, akár három gyermek számára szükséges lakás megvásárlásához kombinálhatjátok a CSOK-kal, CSOK-hitellel, sőt még piaci kamatozású hitellel is, nyilván a bankok elbírálásától függően.

A Babaváró hitel feltételei

 • Legyetek házastársak, élettársak nem lehetnek igénylők.
 • A feleség életkora maximum 40 év lehet, ha már most igazolja a várandósságot, a magzat pedig betöltötte a 12. hetes kort, ha ez nem áll fenn, akkor maximum 30 éves lehet. 2025-ben az életkori korlátozás minden esetben 30 évre csökken!
  Az alsó korhatár bankonként változó: 18-23 év között mozog.
 • A feleség vagy a férj rendelkezzen legalább 3 év folyamatos TB-jogviszonnyal (30 nap kiesés – például munkahelyváltásnál – még belefér.) Itt megfelel a nappali felsőoktatás, diplomás GYED és még a külföldi munkaviszony is rendben van, ha az igénylés előtt 80-180 nappal már magyar TB-jogviszonyod volt.
 • Magyar állampolgárság kell, de legalább 3 hónapja tartózkodási engedély megléte. Nem kell azonos lakcím a házastársaknak.
 • Kizáró ok a büntetett előélet, a köztartozás, ha szerepeltek a KHR-ben a negatív adóslistán vagy ha arról van tudomásotok, hogy lehetetlen számotokra a gyermekvállalás.
 • Természetesen a született vagy örökbefogadott gyermeket legalább egyikőtök saját háztartásában kell, hogy nevelje, míg eléri a nagykorúságot és a kölcsönszerződés ki nem fut.
 • A jövedelmi és egyéb feltételek bankonként változók lehetnek. Itt csak az igazolt jövedelem számít, amit akár munkáltató fizet, akár vállalkozásból származik. Itt kiderül az is, hogy a jövedelmetek hány százalékát fordíthatjátok hiteltörlesztésre, tehát milyen összeget vehettek fel ténylegesen.
 • A szükséges alapvető dokumentumok: igazolvány, lakcímkártya, TB-jogviszony igazolás, munkáltatói vagy egyéb jövedelemigazolás, esetleg hallgatói jogviszony igazolás, GYED ellátásról szóló igazolás (ha van ilyen), köztartozásmentesség igazolása, ha már babát vártok, akkor a várandósság igazolása.
 • 5 éven belül teljesülnie kell a gyermeknek, igazolnotok kell legalább a 12 hetes várandósságot, különben az addig igénybe vett támogatást (kamatkedvezményt) egyösszegben, büntetőkamattal kell visszafizetnetek, hiszen a kamatkedvezményt elvesztitek, csupán 24 havi részletfizetés kérhető. A kölcsön piaci kamatozásúvá válik.
  Természetesen bizonyos esetekben jár a méltányosság és kérhető a felmentés a visszafizetési kötelezettség alól, ha az egyik igénylő fél elhalálozik, ha az egyik hitelfelevőnek megváltozik a munkaképessége, vagy ha a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást. A felmentés csak a kamattámogatásra vonatkozik, a fennmaradó tartozást viszont kamattal terhelve kell tovább törleszteni.

Ahhoz, hogy mindent pontosan értsetek, tisztában kell lennetek azzal is, hogy a rendelet szerint mit jelent a gyermek. Pontosan idézzük:

„az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti és velük közös háztartásban – a várandósság 12. hete utáni időszakban elhalt magzat, valamint a halva született és az elhunyt gyermek kivételével – élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől (a továbbiakban: magzat), valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek.”

Milyen kockázatokkal számolhattok még?

Ha valamilyen okból mindketten megszüntetitek magyarországi lakcímeteket, vagy nem saját háztartásotokban nevelitek fel a gyermeket, akkor az addig kapott kamattámogatás összegét vissza kell fizetnetek.

Ha elváltok, akkor szintén megszűnik a kamattámogatás, ugyanez a helyzet. Annyi a különbség, hogy a már megszületett gyermek erejéig jár a támogatási összeg.

A gyermekvállalást és a hitel felvételét nagyon alaposan át kell gondolni. Beszélgessetek arról, hogy mennyire érzitek stabilnak a kapcsolatotokat, a házasságotokat, hogy biztosan felkészültetek -e arra, hogy házaspárból családdá váljatok. A Babaváró hitel nagyon nagy segítség a fészekrakásnál, de hosszú évekre tönkre tehet benneteket egy felelőtlen, elhamarkodott döntés. A „lesz majd valahogy” tervnek kevés, nem szabad megelégedni vele a kecsegtető milliók fényében. Családi béke és biztonság nélkül mit sem ér az otthonteremtés, ezt be kell látnotok. Higgyétek el, ha leendő gyermeketeket megkérdezhetnétek, akkor bizonyára kiegyensúlyozott, nyugodt körülményekre vágyna, és nem a mielőbbi megszületésre egy túlterhelt és feszült szülőpár mellé.

Sok sikert kívánunk az otthonteremtéshez és a gyermekvállaláshoz! Minden történjen a maga idejében:)