Boldog baba

Hogyan lehet boldog kisbabánk?

Képzeljünk csak el egy babát, aki nyugodt, sokat mosolyog és kiegyensúlyozott! Ki ne szeretné ezt saját gyermekén látni? Szerencsére van néhány egyszerű dolog, amit azért tehetünk azért, hogy gyermekünk többet mosolyogjon, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lehessen.

Fontos tudnunk, hogy a babák boldogsága nemcsak a szórakoztatástól és nevetéstől függ, hanem a biztonságtól, az ellátástól és a szeretettől is. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük babánk boldoggá születéstől 6-8 hónapos korig:

 • Biztonság és megbízhatóság
  A kisbabák számára rendkívül fontos a biztonság és a megbízhatóság érzése. Legyünk mindig ott, amikor szüksége van ránk, és adjuk meg neki a szívből jövő törődést és teljes figyelmet. Reagáljunk üzeneteire.
 • Rutin és rendszeresség
  A babák szeretik, ha tudják, mi a következő lépés. Próbáljuk kialakítani egy állandó rutint, rendre visszaköszönő ismétlődéseket, kis motívumokat az etetésnél, altatásnál, öltözködésnél és a játék, levegőzés időszakában.
 • Szeretet és ölelés
  Ne spóroljunk az öleléssel és szeretettel! A babák érzik, ha szeretik őket, és a testi kontaktus életelemük.
 • Játék és felfedezés
  A játék és a felfedezés segít a babának megismerni a körülöttük lévő világot. Próbáljuk ki az interaktív játékokat, beszéljünk sokat hozzájuk, énekeljünk nekik, hogy fejlesszük kommunikációjukat.
 • Megfelelő ellátás
  A megfelelően táplálás és ápolás alapvető dolog. Vegyük észre, ha kényelmetlen a ruha, tele van a pelenka, kipirosodott, érzékeny a bőre, esetleg nem lakott jól, alvásra van szüksége, fájdalmai vannak! Haladéktalanul tegyünk meg mindent a kellemetlen állapot javításáért, hiszen kisbabánk kiszolgáltatott, még nem tud magán segíteni. Mindezt türelmesen, kedvesen, nyugodtan, biztonságot keltő helyzetet teremtve végezzük. Ez az egyik legfontosabb dolog, amivel boldoggá tehetjük.
 • Kiegyensúlyozott környezet
  Próbáljuk megteremteni a nyugodt és kiegyensúlyozott környezetet. Csillapítsuk az erős zajokat, és gondoskodjunk arról, hogy a babánk számára kényelmes legyen a hőmérséklet. Közepes hangerővel, de nyugodt stílusban bátran beszélgethetünk akkor is, ha éppen alszik. Nem kell lábujjhegyen járni, hamar megszokja az otthoni környezet hangjait, ami biztonságot kelt benne és jót alszik mellette.
 • Önmegvalósítás
  A babák folyamatosan tanulnak és fejlődnek. Adjuk meg a lehetőséget a korának megfelelő tevékenységekre, biztosítsuk a mozgáslehetőséget, de ne várjunk tőle ennél többet. Nem érdemes hasonlítgatni fejlődését kortársaihoz, elég nagyok az egyéni különbségek. Egyes babák már 6-7 hónaposan felállnak, mások még a felülésnél, mászásnál sem járnak. Ez így normális. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább forduljunk a védőnőhöz, gyermekorvoshoz aggodalmainkkal, mint gyermekünk felé sugározzunk negatív hullámokat. Fogadjuk el a tempóját, temperamentumát, képességeit és keressük a megoldást a fejlődési lehetőséget biztosító környezet kialakítására.

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy a mi kicsi cseperedőnk boldog és elégedett legyen, adjuk meg neki a szeretetet, a biztonságot és az örömöt, amire szüksége van. Az első 6-8 hónap  nagyon fontos az életében, így tegyük emlékezetessé, és élvezzük minden pillanatát!