Babajátékok: hogyan válasszuk ki a megfelelő játékokat a kisbabák számára?

0
673

A megfelelő babajáték kiválasztása kisbabánknak fontos lépés a fejlődés támogatása és a szórakoztatása érdekében. Az első évben a babák fejlődése rendkívül gyors, és a megfelelő játékok segíthetnek is ebben a folyamatban.

Jó választások lehetnek a következők:

 1. Plüssjátékok
  A puha plüssjátékok kiválóak a kisbabák számára, mivel érintésük jó érzést kelt, könnyen megmarkolhatják, arcukhoz érinthetik, akár rá is feküdhetnek, gyömöszölhetik őket. Általában élénk színekben kaphatók, ami felkelti érdeklődésüket.
 2. Érzékelő játékok
  Olyan játékok, amelyek a különböző érzékszerveket stimulálják, például színes csörgők vagy játékhengerek, labdák és különböző formájú és színű, változatos felületű alakzatok, építő elemek, figurák. Egy részük hangot ad, zenél, csörög, zörög, ha a baba hozzáér vagy mozgatja.
 3. Fejlesztő játékok
  Ezek azok a játékok, amelyek segítenek a motoros készségek, például a fogás és a koordináció fejlesztésében. Formakeresők, tornyozható kockák, húzókák, tanuló asztalok és különböző kombinációk.

Amikor játékokat vásárlunk kisbabáknak, fontos figyelembe vennünk egy-két dolgot, például az alábbiakat:

 1. Biztonság
  Mindig válasszuk a biztonságos játékokat, amelyek nem tartalmaznak apró, lenyelhető részeket vagy éles élekkel rendelkeznek. Ellenőrizzük, hogy a játékok megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak.
 2. Anyagok
  Keressük azokat a játékokat, amelyek környezetbarát anyagokból készültek, és nem tartalmaznak káros vegyi anyagokat.
 3. Kor szerint
  Gyorsan érkeznek újabb és újabb fejlődési szakaszba a babák. Válasszunk olyan játékokat, amelyek megfelelnek a gyermek korának és képességének. Ebben sokkal fontosabb gyermekünk ismerete, mint a játékon feltüntetett korosztály.
 4. Tartósság
  A jó minőségű játékok hosszabb ideig szolgálják a gyermeket, és több testvér is örökölheti őket. A márkás játékok többnyire sokkal jobb minőségűek.

A játékokat sok helyen lehet megvásárolni, például játéküzletekben, online webáruházakban vagy használt játékpiacokon. Az online vásárlás során érdemes ellenőrizni az értékeléseket és véleményeket a kiválasztott játékokról. Megéri használtat venni, ha az jó állapotú. A bababörzéken egész készletekhez juthatunk hozzá töredék áron. Itt a legfontosabb a használt játék minősége a biztonságos kritériumnak tökéletesen megfeleljen. Egy kis kopást, karcot gyermekünk nem fog észrevenni, viszont ugyanolyan ráfordítással játékkészlete több darabbal gyarapodhat, amit garantáltan megérez.

Azoknak a szülőknek, akik a babájuk fejlődését babajátékokkal szeretnék támogatni, érdemes akár szakértőkkel is konzultálni, például gyermekpszichológussal vagy gyermeknevelési tanácsadóval, hogy választásuk tökéletes legyen. Az igényesebb játékboltok eladói is segítségünkre lehetnek, de ismereteik inkább gyakorlatiasak, mint szakértőek. A megfelelő játékok kiválasztása segíthet a babák kognitív és érzelmi fejlődésében, miközben szórakoztató időtöltést is nyújtanak számukra.