Mit tehetünk inkontinencia ellen?

0
208
torna

Az inkontinencia – azaz az akaratlan vizeletvesztés – olyan probléma, ami emberek millióinak okoz kellemetlenségeket, és teszi nehezebbé a mindennapjait. Nőknél és férfiaknál is előfordul. Ezért egyre égetőbb kérdés az inkontinencia kezelése.

Az inkontinencia formái

Megjelenési formáit általában 3 főbb csoportra osztják:

  • “urge”/késztetéses inkontinencia – ez egy hirtelen jelentkező, erős, nem elnyomható vizelési inger, fizikai aktivitás vagy hasi nyomásfokozódás nélkül, jó záróizom-funkció mellett.
  • stressz/terheléses inkontinencia – köhögés, tüsszentés, vagy fizikai erőfeszítés során jelentkező vizeletszivárgás, amit csökkent záróizom-működés jellemez. Ez a típus a leggyakoribb, az esetek mintegy 60 %-ért ez felel.
  • mix/kevert inkontinencia – ilyenkor együtt jelentkeznek a késztetéses és terheléses inkontinencia tünetei

Léteznek olyan speciális csoportok is, mint a reflex inkontinencia (neurogén betegség, ami inger nélkül bekövetkező akaratlan vizeletvesztést okoz, amit a hólyag izom összehúzódása vált ki) vagy a túlfolyásos inkontinencia.

Segíthet a gátizom torna?

Ezt a kérdést tette fel a sherlockrehab.hu gyógytornásza is akkor, amikor a Kegel-gyakorlatok hasznosságát mutatta be, és egyéb módszereket is felvetett az inkontinencia megoldására.

A stressz inkontinencia és a késztetéses inkontinencia problémájával küzdő nőknél a leggyakrabban alkalmazott fizioterápiás kezelési módszer nem más, mint a Kegel-gyakorlatok végzése, azaz a gátizomtorna.

Mi a gátizomtorna?

A gátizomtorna megalkotása Dr. Arnold Kegel nevéhez fűződik. A Kegel-gyakorlatok során a gátizmok összehúzása és elernyesztése történik meghatározott sorozatban, amit terapeuták irányításával célszerű elsajátítani. Kegel szerint a húgycső körüli izmok rendszeres akaratlagos mozgatása, rugalmasítása, erősítése számos előnnyel jár.

Az inkontinencia torna alapgyakorlatai lehetnek:

  • egyszeri összehúzás + elengedés,
  • kétütemű összehúzás + elengedés / kétütemű összehúzás + kétütemű elengedés,
  • összehúzás + megtartás (izometriás aktiválás),
  • gyors összehúzások ismétlése (“pulzáltatás”).

Az inkontinencia az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, kialakulására számos tényező hajlamosíthat. Például: a testsúly növekedése, vagy éppenséggel gyors csökkenése, egyes nőgyógyászati műtétek és az ülő életmód is.

Az inkontinencia érthető módon jelentősen befolyásolja az életminőséget, hatással van az érzelmi-, szociális-, szexuális életre, a mindennapi teendőik ellátására. Gyakran okoz depressziót, önbizalomhiányt, szégyenérzetet.

Az inkontinencia konzervatív kezelése

Ezek nem igényelnek sebészeti beavatkozást, kevés mellékhatással járnak, hatékonyak. Az inkontinencia műtéti kezelésére csak abban az esetben van szükség, ha a konzervatív terápia eredménytelen, vagy ha a súlyos panaszokat anatómiai eltérések okozzák.

A konzervatív kezelések lehetnek:

  • nem gyógyszeresek: viselkedésterápia, medencefenéki izomzat rehabilitációja, elektrostimuláció
  • gyógyszeresek – antikolinerg szerek, Beta-3 agonisták, hormonterápiás szerek, dezmopresszin, triciklikus antidepresszánsok

Mivel lehet kombinálni a gátizomtornát?

A Kegel-gyakorlatok hatásainak értékelésére több kutatást is végeztek, melynek során kiderült, hogy a napi gyakorlás rövid távon eredményes, javítja a vizelettartási képességet, az életminőséget.

Mivel a klasszikus gátizomtorna mellett nagyon sokan nehezen tartanak ki, ezért olyan alternatív mozgásformákat javasolnak a kutatók, mint amilyen a jóga, a pilates vagy a Thai Chi. Ezekben van testtartás korrekció, légzőgyakorlat és hasizom erősítés is, fejlődik az izomerő, a légzésfunkció, az egyensúlyozó és a relaxációs képesség.

Az inkontinencia kezelése manuálterápiával

Nagyon lényeges, hogy az izomgyengeség és az izomgátlás között különbséget tegyünk, ugyanis amíg az izomgyengeség annak az eredménye, hogy nem használjuk az adott izmot, addig az izomgátlás során az izom valamilyen oknál fogva gátlás alá került.

Miként lehet a gátlás alá került izmot oldani? Azt kell kideríteni, hogy hol van a gátlás, mi befolyásolja és miként tudunk hozzáférni? A manuálterápia lesz annak az eszköze, hogy hatékonyan vizsgálhassunk, majd kezelhessük a problémát. Ilyen esetekben bevethetjük a Viszcerális Terápiát, a Fascia manipulációt vagy az ortopédiai mechanikus technikák közül a Maitland, vagy a Mulligan terápiát.

Az első konzultáció során részletes kórtörténeti felmérést végzünk, hogy felismerjük az összefüggéseket a panaszok és a mozgásszervi, illetve a belsőszervi tünetek között. Ezután következik a hipotézisek felállítása, ami egy részben igazolt tudományos felvetés arról, hogy mi magyarázza az adott panasz kialakulását. Ezután az egyén számára leghatékonyabb egyedi terápiás módszert választjuk ki – ortopédiai, neurológiai, neurodinamikai tesztekkel, fizikális vizsgálattal.

Ha a hipotézisünk helyes és elvégeztük a kiválasztott kezelést, akkor a páciens állapota gyorsan javulni kezd és a gátlás elkezd leépülni, a panaszok enyhülnek.

forrás: Sherlock Rehab